Alkutunnelmat

Helou!

Olemme Aaro ja Aleksi. Opiskelemme kolmatta vuotta sairaanhoitajiksi Karelia-Ammattikorkeakoulussa Joensuussa. Päätimme lähteä tekemään perhehoitotyön harjoittelun Newcastleen Englantiin. Yhteistyökoulumme Northumbria University järjesti meille harjoittelupaikat jo etukäteen Sunderlandin sairaalan lastenosastoilta F63 ja F64. Lisäksi pääsemme myöhemmin kahdeksi viikoksi lasten päivystysosastolle. Emme tienneet mitä odottaa, koska kumpikaan meistä ei ollut koskaan aikaisemmin käynyt Englannissa, tai ylipäätään Iso-Britanniassa. Lähdimme matkaan avoimin mielin ilman ennakkoluuloja.

Näkymä asuntolan ikkunasta.
Taka-alalla Newcastlen keskustaa.
Lähdimme matkaan Joensuusta torstaina 14.3. aikaisin aamulla. Olimme varanneet lennot Joensuusta Newcastleen  Helsingin ja Lontoon kautta. Saavuimme Newcastleen kuuden aikaan illalla. Lentokentältä pääsi kätevästi metrolla lähes kotiovelle. Majoituspaikaksi valitsimme yliopiston asuntolan. Asuntola sijaitsee Gatesheadin kunnan puolella. Sijainti osoittautui loistavaksi, koska Newcastlen keskusta on joen vastarannalla ja metroasema sijaitsee aivan asuntolamme vieressä.

Viikonloppuna tutustuimme kaupunkiin pintapuolisesti. Kävelimme ympäri kaupunkia ja kävimme isossa ostoskeskuksessa. Maanantaina oli vuorossa tutustumispäivä yliopistolle ja tulevaan harjoittelupaikkaamme. Paikallinen kansainvälisyyskoordinaattori oli yliopistolla vastassa meitä. Aluksi saimme työvaatteet ja opiskelijakortit. Tämän jälkeen kansainvälisyyskoordinaattori esitteli meille yliopiston tiloja. Käytännön opetustilat olivat hyvin samankaltaisia kuin Karelian hoitotaitoluokat ja simula. Lyhyehkön keskustelun pohjalta saimme sellaisen kuvan, että sosiaali- ja terveysalojen koulutus on
muutenkin melko yhdenmukaista
Paikallinen hoitotaitoluokka
suomalaisen koulutuksen kanssa. Lopuksi täytimme erinäisiä papereita ja teimme riskiarviot yhdessä opettajan kanssa. Saimme myös käytännön ohjeita elämiseen Iso-Britanniassa.

Yliopistoon tutustumisen jälkeen lähdimme tutustumaan tulevaan harjoittelupaikkaamme, eli  Sunderlandin sairaalaan. Sairaala on julkisen terveydenhuoltojärjestelmän ylläpitämä Sunderlandin kaupungin pääsairaala noin 20 kilometrin päässä Newcastlesta. Aluksi tapasimme sairaalalla opiskelijakoordinaattorin, jonka kanssa kävimme läpi perusasioita sairaalasta ja hoitotyöstä. Täytimme myös erinäisiä papereita kulkukortteja ja tietokoneen tunnuksia varten. Tämän jälkeen lähdimme tutustumaan osastoille. Kävimme ensin osastolla F63, joka on ortopediaan ja muihin tapahturmasta johtuvien vammojen hoitoon erikoistunut lastenosasto. Siitä jatkoimme viereiselle osastolle F64, joka on somaattisten sairauksien, kuten diabeteksen ja astman hoitoon erikoistunut lastenosasto. Lopuksi kävimme tutustumassa lasten päivystysosastolle, joka oli uusi ja varsin moderni osasto. Päivän päätteeksi ajelimme metrolla kotiin.

Tynejoki ja Newcastlen keskustaa
Tiistai ja keskiviikko olivat vapaapäiviä. Käytimme päivät tutustumalla kaupunkiin ja saksalaiseen kämppäkaveriimme, joka on myös Erasmus-vaihdossa. Torstai oli ensimmäinen päivä harjoittelupaikalla. Harjoittelun aloitus
jännitti meitä molempia, koska kumpikaan ei ollut koskaan aikaisemmin tehnyt hoitotyötä vieraalla kielellä. Lähdimme aamulla varsin virkeinä ja hyvin levänneinä kohti Sunderlandia. Metromatka kävelyineen harjoittelupaikalle kesti noin 40 minuuttia. Aamuvuorot paikallisilla vuodeosastoilla alkavat klo 7.30. Emme tietenkään välttyneet kommelluksilta, koska eksyimme sairaalan käytäviin etsiessämme pukuhuonetta. Emme myöskään olleet saaneet tietoa pukuhuoneen kaapeista. Yli-inhimillisen suunnistustaidon ja paikallisten opastuksen ansiosta löysimme kuitenkin pukuhuoneen. Kun saimme vaatteet vaihdettua, lähdimme suunnistamaan kohti osastoja. Aleksi aloitti harjoittelun osastolla F64, ja Aaro osastolla F63. Ensimmäisenä päivänä molemmat keskittyivät lähinnä seurailemaan sivusta ja tutustumaan osastoihin paremmin. Aaro pääsi avustamaan lääkäriä tikkien ompelussa. Ompelu näytti haastavalta, koska potilaan suu oli revennyt alahuulen ikenestä, ja potilaan täytyi pitää suuta auki koko toimenpiteen ajan.

Menimme myös perjantaina aamuvuoroihin. Molemmat pääsivät avustamaan pienissä toimenpiteissä, kuten lääkeenjaossa, kanyyleiden poistoissa, sideharsojen vaihdoissa, ym. Aaro pääsi leikkaussaliin seuraamaan operaatiota, jossa päästä katkennut sormi ommeltiin kiinni. Leikkaussaliin pääsy tuntui todella mielenkiintoiselta, koska en ole aikaisemmin päässyt leikkaussaliin. Kirurgi ja anestesialääkäri kertoi hyvin tarkkaan leikkausprosessista ja anestesiasta. Molemmat pääsivät myös harjoittelemaan kirjausta, joka osoittautui yllättävän haastavaksi tehtäväksi vieraalla kielellä. Ensimmäisen kahden päivän perusteella sairaala tuntuu todella hyvältä ja mielenkiintoiselta harjoittelupaikalta. Kaikki henkilökunta on todella ystävällistä ja avointa. Myöskään työskentely englannin kielellä ei tunnu niin vaikealta kuin olimme etukäteen ajatelleet.

Newcastlen keskustaa kuvattuna Gatesheadin puolelta
Lauantaina kämppäkaveri kutsui meidät viettämään iltaa muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Oli erittäin mukavaa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin. Kävimme myös tutustumassa paikalliseen yöelämään. Suureksi yllätykseksi liikenne Newcastlen keskustassa osoittautui todella ruuhkaiseksi myös yöaikaan. Kokonaisuudessaan ensimmäinen viikko täällä on ollut varsin miellyttävä. Paikalliset ovat todella ystävällisiä ja asiointi on helppoa englanninkielisessä maassa. Haasteita tuo kuitenkin paikallinen murre, jonka ymmärtäminen on vaikeaa myös muualla Iso-Britanniassa asuville. Newcastle on kaupunkina viihtyisä ja turvallinen.

-Aaro ja Aleksi               

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Brittiläinen terveydenhuoltojärjestelmä

Tylypahkan jäljitystä 2.0

Yleistietoa Newcastlesta